Cinselliğin İnsan Yaşamındaki Yeri ve Önemi

Cinselliğin İnsan Yaşamındaki Yeri ve Önemi

Cinselliğin İnsan Yaşamındaki Yeri ve Önemi

Psk. Kemal ÖZCAN, TRT Okul – Günlük Rehber programında Cinselliğin İnsan Yaşamındaki Yeri ve Önemi konusunu anlatıyor.

Psikolog Kemal Özcan

İnsan doğarken erkek ya da kız olarak doğuyor yani biyolojik bir kimlik var. Doğmadan önce anne babanın zihinsel tasarımında bir cinsiyet oluşuyor. Kız bekliyoruz, oğlan bekliyoruz gibi. Ona göre de hazırlık yapılıyor. Daha sonra çocuk biyolojik cinsiyetiyle doğuyor.

Cinselliğin Biyolojik Boyutu

Fakat bizde cinsellik dendiğinde sadece biyolojik boyutu anlaşılıyor. Halbu ki bununla sınırlı değil.Çünkü bu bir kimlik çocuk 3 yaşından itibaren kendini kız ya da erkek olarak tanımlamaya başlıyor. Buna dönük bir kişilik oluşumu geliştiriyor ve rol modeli seçiyor bu şekilde davranmaya başlıyor. Toplumsal yapı ve sosyal cinsiyet mesela. Sizin kendinizi nasıl gördüğünüz başkalarının sizi nasıl gördüğüyle ilgili. Tüm hayat aslında bunun üzerine inşa ediliyor. Çünkü diğerine karşı sizin pozisyonunuzu belirliyor. Erkekseniz bayan bir partner seçiyorsunuz. Evlilik tasarımı yapıyorsunuz. Bayansanız erkek bir partner seçiyorsunuz. En temel ayrımdır bu.

Çocukların Cinsiyet Gelişiminin sağlıklı ifade edilmesi toplumda neyi değiştirir?

Tüm toplumu değiştiriyor aslında. Çünkü aile içinde çocuk doğru modelleri aldığında, kendini tanımladığında diğerine karşı ve topluma karşı doğru bir pozisyon alıyor. Yoksa bugun gördüğümüz suç oluşturan davranışlara kayıyor.
Çocuklar rol modeliyle öğrenir, öncelikle önemli olan annenin anne rolünü babanın da baba rolünü doldurması ve çocuğun kendi cinsiyetine uygun ebeveyniyle model alarak iletişim kurması ve onun gibi olmaya çalışmasıyla oluşuyor. Yoksa olmayan bir baba figürü var ya da yok gelmiyor ya da sürekli bir hasta anne bu modeli doldurmadığında çocuk kendi cinsel kimliğiyle ilgili negatif bir algı oluşturabiliyor.

Bu gönderiyi paylaş