Kıskançlık : Erkek arkadaşım geçmişime takılıp kalıyor.
Soru:
10 aydır erkek arkadaşım var 3 yıldır da en yakın arkadaşımdı. Benim geçmişte yaptığım sigara içmek erkek arkadaş olması erkeklerle samimiyetim açık giyinmem gibi konuları düşünüp takıntı yapıyor. Boş kaldığı vakit hemen bunları düşünüp kendine eziyet ediyor iç güdüsel olduğunu söylüyor. Nasıl yardım etmem gerekiyor. Bir de bu yaşadıkları psikolojik bir rahatsızlık mı?
Cevap:
Merhaba, ikili ilişkilerin başlardaki flört devresinde sorun oluşturmayan davranışlar zamanla ilişki uzayıp ciddileşmeye başladıkça sorun oluşturabiliyor. Genellikle aşkın her şeyin üstesinden geleceği ötekinin istek ve beklentiler doğrultusunda değişeceğine dönük beklentilerin zaman içinde değişmediğini görmek hayal kırıklığı yaratıyor. Bununla birlikte erkek arkadaşınızın davranışlarının da çok sağlıklı olduğunu söylemek biraz güç. Eğer bugün onu rahatsız eden şeyleri yapmaya devam etmiyorsanız ve o sürekli geçmişi bugüne taşıyarak hem kendine hem size eziyet ediyorsa orada hastalık düzeyinde bir kıskançlık ve ya bir kişilik sorunu olduğunu düşünebiliriz. Kıskançlık kararında ve yerinde olduğunda ilişkiyi diri tutar, kişileri birbirine bağlar. Ancak bu duyguyu yaşayan kişi tarafından çok ciddi olarak bir ilgiden, sevgiden yoksun kalma kaygısı taşınıyorsa bu hem kıskanan kişiye hem de ilişkiye zarar verir.
Kıskançlığın en temel nedeni kişinin kendisine güven eksikliği, sevdiği kişiyi kaybetme korkuları, terk edilme korkularıdır. Ancak yoğun bir şekilde yaşanılan kıskançlıkta kıskanan kişi süreç içerisinde sevdiğini de farkına varmadan uzaklaştırabilmektedir. Çünkü kıskançlığın yaşandığı ilişkilerde kıskanan için de kıskanılan için de hayat çekilmez hale gelir. Her şeyden kıskanılan kişi kendisini kapana kısılmış gibi hisseder. Kıskanan ise zaten en büyük zararı kendisine verir. Çözümsüz kalan kıskançlık olayları da ilişkinin temelini sarsar. Partnerini baskı altında tutmaya çalışmak, her hareketini takip etmek, aşırı şüpheci davranmak, kıskançlığı öfke biçimde yansıtmak partneri uzaklaştıran süreçler yaratır. Kıskançlığı tetikleyen güven duygusunu zayıflatan en önemli etken açık iletişimin olmamasıdır. Dolaylı, imalı mesajlar, kinayeli konuşmalarda insanlar farkında olmadan düzeltmek istedikleri yanlışı daha da arttırır. Bunlardan dolayı öncelikle partnerinizle açık iletişim kurmanız önemlidir. Ayrıca erkek arkadaşınızın önce kendisine güvenmesi daha sonra size güven duyması gerekir. Terk edilme yitirme duygularının onu için ne anlam ifade ettiğini keşfetmeniz sürecinizi olumlu yönde etkileyecektir. Bununla birlikte yoğun kıskançlık duygularını kişinin tek başına anlamlandırması ve çözmesi her zaman kolay olmayabilir. Bu süreçlerde bir terapistle çalışmanız ilişkinizi ve erkek arkadaşınızın kıskançlık süreçlerinin nedenlerini daha kolay anlamanızı sağlayacak ve yaşamınızda size fayda sağlayacaktır. Eğer evliliğe doğru giden bir ilişkiniz varsa evlilik kararı verirken acele etmemeniz bu sorunları çözmeden yada bir evlilik yada çift terapistinden destek almadan karar vermemeniz uygun olur. Saygılar